arkitekt staahl

Arkitektens roll – Från idé till slutbesiktning

För de som vill skapa ett helt unikt, och personligt anpassat, hem är vägen oftast via en arkitekt. En väg som sträcker sig från en idé till färdig slutbesiktning.

Tomten är inköpt och nästa steg är att planera vilket hus som ska byggas. Ena vägen är att köpa så kallade ”prefab” eller modulhus. Det är färdiga hus med förhållande lite möjlighet att påverka utseende och funktion. En fördel är däremot att priset på dessa kan hållas nere tack vare massproduktion och moduler.

Det andra alternativet är att kontakta en arkitekt och få hjälp med allt från idéer, ritningar och bygglov. En väg som kan resultera i ett helt unikt, och personligt anpassat hem, exakt utifrån ägarnas önskemål. En arkitekt i Stockholm beskriver de sex stegen enligt följande:

1.    Idé och programskrivning

Första steget är att träffa arkitekten för ett inledande samtal. Nu kan de som vill bygga sitt drömhem beskriva sina tankar och önskemål. I vissa fall kan det vara mycket konkreta och detaljerade planer medan det vid andra tillfällen snarare är en bredare bild av vad som önskas uppnås. Oavsett kan arkitektritade hus möta de unika önskemålen. I detta läge uppges även budget, tidsram osv.

2.    Förslag

Arkitekten tar nu fram ett första förslag på hur huset skulle kunna se ut. Detta baserat på den information som lämnats vid det första mötet. Flera arkitekter tar ett helhetsgrepp över hela tomten då hus, ytterligare byggnader och trädgård skapar den helhetskänsla som önskas förmedlas.

Förslaget kan exempelvis presenteras i ritningar, modeller eller digitala illustrationer. Detta både utifrån vad arkitekten önskar förmedla samt kundernas önskemål. Förslaget går sedan ”fram och tillbaka” till parterna är nöjda.

Läs även  Bygga pool

3.    Bygglov

Nästa steg är att söka om bygglov. Även denna process kan arkitekten hjälpa till med genom att bland annat ta fram de bygglovshandlingar som krävs. Det kan exempelvis vara:

  • Planritningar
  • Fasadritningar
  • Situationsritningar

Eftersom arkitekten är insatt i projektet, och kommunens krav, blir detta även en säkerhet kring att korrekta dokument skickas in. Vid eventuella frågor kan även arkitekten ta dessa med kommunens bygglovshandläggare. De kan även agera KA, dvs. kontrollansvarig.

4.    Projektering

Projektering tar vid när bygglovet har beviljats. Nu kommer ritningar att skapas som anger material och information som sedan kan användas vid offertförfrågningar från byggföretag. I och med att alla får exakt samma underlag blir det enkelt och tydligt för byggföretagen när de ska ge offert. Arkitekten kan även hålla i samordningen mellan olika konsulter, hantverkare osv.

5.    Upphandling

Byggföretagen får nu del av all informationen och lämnar offerter. Arkitekten kan i detta fall granska de olika offerterna och upplägget på arbetet som förväntas utföras. På detta sätt finns även en trygghet i att man som privatperson inte helt blir utelämnad till att välja byggföretag. Billigast är inte alltid bäst…

6.    Bygguppföljning och slutbesiktning

När byggföretag har valts kan de påbörja arbetet med allt från markbearbetning till att sätta upp innerväggar. Arkitekten kan i detta fall följa med som ansvarig och ha all kommunikation med konsulter och andra företag. Detta lite som en ”spindel i nätet”.  Detta ända fram till slutbesiktningen och att nycklarna överlämnas till ert helt nya hem.